Skip to the main content

Technisch reglement

TECHNISCH REGLEMENT VAN DE BRIDGECLUB BEL-AIR

te  Hilversum, vastgesteld te Hilversum in mei 2006, gewijzigd in de Algemene Ledenvergadering gehouden te Hilversum op 10 mei 2010, gewijzigd in de Algemene Ledenvergadering gehouden te Hilversum op 11 mei 2011, gewijzigd in de Algemene Ledenvergadering van 25 april 2016, gewijzigd in de Algemene Ledenvergadering van 23 april 2018..

Artikel 1 Spelregels

Voor zover niet in strijd met het wedstrijdreglement van de Nederlandse Bridge Bond zijn de richtlijnen van het Technisch Reglement van toepassing voor a. de clubcompetitie,                          b. viertallenwedstrijden, c. de wedstrijden in clubverband, d. overige wedstrijden.

Artikel  2 Systeemkaart

Het gebruik van een volledig ingevulde systeemkaart is verplicht. Bij het ontbreken van een systeemkaart past de wedstrijdleider een 2% boeteregeling toe van het spelresultaat van die avond  indien er bij herhaling en na meerdere aanmaningen geen systeemkaart wordt gebruikt.

( Bij viertallen of Butler 5 WP)

Het gebruik van een systeemkaart in de C-lijn is wenselijk doch niet verplicht.

Artikel 3 Bridgeseizoen

Het bridgeseizoen loopt van 1 september tot en met 31 augustus in het volgende jaar.

Artikel 4  Speelperioden

Per bridgeseizoen wordt een aantal cycli van (paren)wedstrijden gespeeld. De wedstrijdsoort wordt door de technische commissie bepaald. Een cyclus bestaat uit minimaal vijf zittingen                      (= speelavonden). Per zitting worden minimaal 24 spellen gespeeld. De cycli worden in de periode september – mei gespeeld. De precieze speelavonden worden van te voren bekend gemaakt.

Artikel 5  Aantal lijnen

Afhankelijk van het aantal leden worden de cycli in twee of drie lijnen naar sterkte ingedeeld. Van sterk naar minder sterk: A -lijn (rood), B -lijn (geel), C -lijn (groen).

Artikel 6  Indeling lijnen

De indeling van de lijnen aan het  begin van een nieuwe cyclus wordt vastgesteld aan de hand van de eindstand van de voorgaande cyclus, met inachtneming van de promotie- en degradatieregeling, conform Artikel 12.

Nieuwe paren worden geplaatst in de laagste lijn, tenzij het  bestuur op advies van de technische commissie anders beslist.

Indien de grootte van de lijnen door het toetreden van nieuwe leden of door afzeggingen te onevenwichtig wordt, kan de technische commissie aan het begin van een nieuwe cyclus een nieuwe indeling maken die afwijkt van de door Artikel 12 voorgeschreven promotie – en degradatieregels. Wel wordt zo veel mogelijk de eindstand van de vorige cyclus als richtlijn voor de nieuwe indeling aangehouden.

De wedstrijdleider bepaalt de indeling per speelavond op basis van de voor de betreffende cyclus geldende indeling in lijnen, zo nodig gebruik makend van invallers. In geval van overmacht kan de wedstrijdleider hiervan afwijken: men wordt geacht hier loyaal aan mee te werken; bij weigering kan het bestuur sancties opleggen.

Artikel 7  Wijziging samenstelling paren

Wijziging in de samenstelling van een paar dient tijdig vóór aanvang van een nieuwe cyclus aan de wedstrijdleider te worden doorgegeven. Een nieuw gevormd paar dat bestaat uit twee leden die al aan eerdere cycli hebben deelgenomen wordt in de lijn geplaatst van de in de voorafgaande cyclus laagst geklasseerde partner.

Tijdens een cyclus is het, behoudens overmacht, niet toegestaan de samenstelling van een paar te wijzigen.

Artikel 8  Scoreberekening per cyclus

De scoreberekening per speelavond vindt plaats op basis van matchpunten (MP) of van internationale matchpunten (IMP = Butlertelling). Binnen één cyclus van speelavonden wordt steeds dezelfde scoreberekening gehanteerd. Bij het vaststellen van beloningen of sancties geldt dat 10% bij MP overeenkomt met 48 IMP ’s bij Butlertelling.

(het niet juist invoeren  van de scores door NZ en OW =  0% op dat spel voor beiden)

Artikel 9  Ranglijst

Na iedere zitting (=speelavond) van een cyclus wordt een ranglijst per lijn vastgesteld op basis van het gemiddelde van de percentages die men in de tot dan toe gespeelde zittingen heeft behaald (bij MP) of op basis van het totale aantal behaalde IMP ‘s (bij Butlertelling). Aan het einde van iedere cyclus wordt de cyclus -eindranglijst bepaald, waarbij van ieder paar de vijf beste resultaten meetellen. Op basis van deze eindranglijst worden plaatsingspunten toegekend, volgens de hiervoor geldende NBB -tabellen.

Artikel 10  Meesterpunten

De meesterpunten worden per zitting van de parenavonden direct door de NBB toegekend.

Artikel 11  Jaar –eindstand

De over de gespeelde cycli behaalde plaatsingspunten worden gesommeerd, en het hoogst geklasseerde paar in de rode lijn wordt clubkampioen van het bridgeseizoen waarin de cycli gespeeld zijn. Bij gelijke eindstand wordt het paar clubkampioen met het hoogste over de gespeelde cycli gemiddelde percentage in de rode lijn. Men kan alleen naar het clubkampioenschap meedingen als men aan alle gespeelde cycli heeft deelgenomen en plaatsingspunten heeft toegewezen gekregen.

Voor het bepalen van de jaar -eindstand wordt een indeling in drie lijnen gemaakt. Een paar wordt voor de jaar -eindstand in die lijn ingedeeld waarin het gedurende alle cycli of alle cycli minus één cycli heeft gespeeld.  Heeft een paar in alle cycli minus twee van de gespeelde cycli in één bepaalde lijn gespeeld en in de overige cycli in een andere  lijn, dan wordt dat paar voor de jaar -eindstand in de hoogste van die twee lijnen ingedeeld. Een paar dat in drie verschillende lijnen heeft gespeeld wordt voor de jaar -eindstand in die lijn ingedeeld waarin het twee keer gespeeld heeft.

Vb. 1: rood, rood, geel, rood è indeling in de rode lijn;

  1. 2: geel, groen, geel, groen -> indeling in de gele lijn;
  2. 3: groen, geel, geel, rood -> indeling in de gele lijn;
  3. 4: groen, groen, geel, rood -> indeling in de groene lijn.

Artikel 12   Promotie en degradatie

Aan het eind van een cyclus promoveren de vier hoogst geklasseerde paren uit de B-lijn en de C-lijn naar de naast hogere lijn. De vier laagst geklasseerde paren uit de A-lijn en de B-lijn degraderen naar de naast lagere lijn. Men kan bij de wedstrijdleider bezwaar aantekenen tegen promotie naar een hogere lijn: als dit bezwaar wordt gehonoreerd komt het volgende hoogst geklasseerde paar voor promotie in aanmerking, dit is beperkt tot het daarop volgende paar. Men kan alleen voor promotie in aanmerking komen indien men tenminste vier ronden van de cyclus met de eigen partner heeft gespeeld. Evt. degradatie is niet afhankelijk van het aantal ronden van de cyclus dat men met de eigen partner heeft gespeeld.

Indien door de komst van nieuwe leden of het vertrek van bestaande leden een onevenwichtige samenstelling van de verschillende lijnen dreigt te ontstaan, kan de technische commissie van deze promotie/degradatieregeling afwijken.

Artikel 13  Afwezigheid

Onder eigen gemiddelde (EG) wordt verstaan het gemiddelde over alle met de eigen partner gespeelde zittingen; heeft men geen enkele zitting met de eigen partner gespeeld, dan wordt het EG vastgesteld op 50%  (bij MP) resp. 0 IMPs (bij Butlertelling).

Een paar dat afwezig is wegens clubvertegenwoordiging (bv. door wedstrijdleiderschap, of deelname aan de externe viertallencompetitie) krijgt als score het EG+5% resp. +24 IMP, met een minimum van 50% resp. 0 IMPs.

Een paar dat om een andere reden dan clubvertegenwoordiging, maar met tijdige afmelding, afwezig is, krijgt bij de eerste keer afwezigheid als score het EG, bij de tweede keer afwezigheid het EG -5% resp. -24 IMP, bij de derde keer afwezigheid het EG-10% resp. -48 IMPs, enzovoorts.

Bij afwezigheid zonder tijdige afmelding krijgt een paar als score het EG-10% resp. –48  IMPs.

Artikel 14  Invallen

Een paar dat in een hogere lijn invalt krijgt de behaalde score, vermeerderd met een bonus van 3% resp. 14 IMP, met als minimum het EG.

Een speler/paar dat in een lagere lijn invalt krijgt de behaalde score, met als maximum het EG+5% resp.  EG+24 IMP.

Als men met een invaller speelt krijgt men de behaalde score met de beperking dat die score nooit méér  kan zijn dan het EG+ 5% resp. +24 IMP, en nooit minder dan het EG– 5%, resp. –24 IMP. Speelt men met een invaller in een hogere lijn dan normaal dan wordt de score eerst met 3% resp. 14 IMP vermeerderd, alvorens de invallers -score wordt vastgesteld.

Artikel 15  Vervanging

Indien een speler van een paar verhinderd is, probeert de wedstrijdleider een vervanger te vinden. Men kan desgewenst, na overleg met de wedstrijdleider, zelf voor een vervanger zorgen: een vervanger die geen lid is betaalt een bijdrage van zes streepjes op de consumptiekaart.

Artikel 16 Wijziging Technisch Reglement

Wijziging van het technisch reglement kan geschieden bij besluit van de algemene vergadering via een schriftelijk voorstel door tenminste een/derde gedeelte van de stemgerechtigde leden, of op voorstel van de technische commissie en met goedkeur van dat voorstel door het bestuur.

Artikel 17  Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleider, zo nodig in overleg met de technische commissie en het bestuur.

Andere artikelen

Spelverdelingen woensdag 21-5-2025

Wo 25-05-21

21/05/2025 - Rob de Lange

Spelverdelingen maandag 19-5-2025

Ma 25-05-19

19/05/2025 - Rob de Lange

Bridge in de zomer

In de maand juli is er geen bridge bij onze club Vanaf 4 augustus t/m 27 augustus is er...

13/05/2025 - Rob de Lange